20 Aralık 2013 Cuma

Tembel sensin Bilim de Sana Girsin


zeki ama çalışmıyor, tembel bu çocuk diyen o ilkokuldaki hııcaların başına daş düşecisee    e mi !!!!


tembellik genetikmiş ya la 

yeni bir araştırma kimilerinin neden bir türlü kanepe köşesinden vazgeçemediklerini açıklıyor. farelerle yapılan bir deneye göre tembelliğin genetik olması mümkün. 
missouri’s college of veterinary medicine’dan michael roberts yönetiminde bir grup bilim adamı, fareleri koşma çarklarının bulunduğu kafeslere koydu ve her gün ne kadar süre bu çarklarda koşmaya harcadıklarını gözlemledi. daha sonra en iyi koşan 26 fareyi kendi arasında, en tembel 26’sını da kendi arasında eşleştirip, çiftleştirdiler. bu çiftleştirme süreci 10 nesil boyunca tekrarlandı. sonuç ilginçti. aktif farelerin genetik hattında bulunanların, koşmaya diğerlerinden 10 kat daha meyilli oldukları gözlemlendi. bunun sebebini açıklamak için bilim adamları iki grup farenin kas hücrelerindeki mitokondri ve enerjiden sorumlu diğer yapıları, fiziksel özellikleri ve genetik profilleri karşılaştırdılar. 2011 yılında yapılan bir araştırmada da, farelerdeki iki genin devre dışı bırakılması halinde bu hayvanların aktif farelerden tembel farelere dönüştüğü gözlemlenmişti.
'Miskinlerin, tembelliğe genetik olarak yatkın olabileceği, bu nedenle hareket etmek istemeyebileceği belirlendi.
ABD’de Missouri Üniversitesi’nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, bazı genetik özelliklerin hareket etme motivasyonunu etkileyebileceğini gösterdi.
Michael Roberts ve ekibi, 6 gün boyunca, farelerin kafes içindeki tekerleği çevirme isteğini inceledi ve hayvanları motivasyonlarına göre ayırdı. En iyi “koşucu” 26 fare aralarında, en tembel 26′sı da tembellerle çiftleştirildi. En iyi “koşuculardan” doğan farelerin tembellerden 10 kat fazla koşmaya hevesli olduğu görüldü.
Daha sonra bilim adamları, koşmayı seven ve miskin farelerin kas hücreleri, vücut yapısı ve genlerini inceledi.
Vücut yapısı ve kas hücrelerinde çok az fark bulan bilim adamları, ayırt edici özelliğin genlerden kaynaklandığını belirtti.
Araştırmacılar, 36 genin fiziksel motivasyona yatkınlıkta rol oynadığını belirledi.
“American Journal of Physiology” dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, sonuçların insanlarda obezitenin nedenlerini anlamaya ışık tuttuğunu vurguladı.
Kanada’da 2011′de fareler üzerinde yapılan bir araştırma da farelerin bazılarının kaslarında, özellikle egzersiz yaparken harekete geçen AmpK enzimini üretmeye yarayan iki genin eksik olduğunu, bu nedenle daha kısa mesafe koşabildiğini göstermişti.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder